Saturday, July 25, 2015

Selera Perak 1 - Tempoyak kacau


Lama dah tak pekena tempoyak kacau. Menu ni sesuai masa tengah musim durian....time kaya dengan tempoyak. Rezeki balik beraya....mil simpankan durian yg biras bawa ke kampung...diorg dah tak larat nak makan. Dapat la buat tempoyak satu bekas yang besar jugak. Lepas2 raya ni ayam...daging dah tak berapa nak pandang. Masakan2 simple ala kampung lebih menyengat selera. 

Kalau berlaukkan tempoyak kacau ni, ada ulam sebagai pelengkap dan dihidangkan dengan nasi panas pun dah cukup mengancam....gajah lalu pun buat derk jer...hehehe. Tak percaya erkkk....cer cuba try test masak menu ni esok...dan rasai perbezaannya....


Tempoyak kacau

1 mangkuk tempoyak
cili padi ikut nak pedas mana
1 inci kunyit hidup
2 batang serai di ketuk
300 gm udang
1 cawan air
garam secukup rasa
gula jika perlu (kalau tempoyak baru masih manis lagi tak perlu letak gula)

Tumbuk cili dan kunyit hidup hingga hancur. Masukkan kedlm kuali bersama tempoyak, air dan serai. Masak dengan api sederhana. Kacau selalu supaya tak hangit. 

Masukkan udang dan masak hingga udang melengkung dan berubah warna lebih kurang 10 minit. Tambah air jika perlu. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...