Thursday, July 30, 2015

Homemade Salted Caramel Sauce

Saya guna salted caramel yg sedap ni utk roti sarang lebah dan hiasan brownies....makan macam gitu pun sodap...rasa macam gula2 tu. Resepi saya dapat dari SALLY’S BAKING ADDICTION.

Homemade Salted Caramel Sauce

Bahan2:

1 cawan (200g) gula halus
6 sb (90g) mentega, potong jadi 6 ketul
*1/2 cawan (120ml) heavy cream
*1 sk garam

Cara2nya:

Cairkan  gula di dalam pan atau kuali menggunakan api sederhana. Kacau senriasa menggunakan senduk kayu atau yg tahan panas.

Gula akan berketul dan mencair dan berubah warna keperangan. Jangan sampai hangus.  

Bila gula dah cair sepenuhnys, terus masukkan mentega. Hati2 sbb masa ni karamel tu meletop2 gitu. Kacau sentiasa lepas masuk mentega lebih kurang 2-3 minit sampai mentega cair sepenuhnya juga..

Pastu perlahan2 tuang 1/2 cawan cream sambil kacau.  Biarkan mendidih 1 minit gitu. Karamel ni akan berbuih2 dlm kuali tu masa ni.

Angkat dari api dan masukkan 1 st garam dan kacau rata. Sejukkan sebelum guna. Simpan dalam bekas kedap udara dan karamel boleh tahan 2 minggu kalau simpan dlm fridge. Bila nak guna kena panaskan sekejap.

Nota tambahan.

Boleh guna menyega tanpa garam dan guna resepi sama.

Heavy cream boleh ganti d3ngan whipping cream atau double cream.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...