Wednesday, July 8, 2015

Roti bawang putih dan sup cendawan

Menu moreh.....yg dalam cup tak sempat ambil gambar pun...


Roti bawang putih  - resepi yg biasa saya gunakan cuma adunan diganda 6 untuk menghasilkan 6kg doh

3 kg tepung hp atau gandum
60 gm kfine supercream
480 gm mentega
420 gm telur
600 gm gula
90 gm yis
30 gm garam
1350 gm air sejuk (dlm fridge)
300 gm susu tepung

Satukan semua bahan dan uli hingga elastik. Perap sejam. Tumbuk doh dan uli sebentar untuk hilangkan angin. 

Bentuk ikut seperti dlm gambar. Bakar suhu 180 celcius selama 20 minit.






Resepi garlic butter

250 gm mentega 
2 labu bawang putih (tumbuk atau cincang halus)
Pasley kering atau segar (cincang halus)

Satukan dan gaul rata.

Sup cendawan berkrim

bahan

3 sb mentega
3 biji bawang holland (hiris nipis/cincang)
3 paket cendawan shitake (hiris)
2 paket cendawan butang (hiris)
6 kiub ayam maggi (boleh ganti dengan air rebusan ayam - chicken broth)
10 biji kentang (rebus empuk dan kisar hingga halus)
1 liter susu segar
3 tin susu cair
3 cawan tepung gandum, (bancuh dengan air dan tapis supaya tiada ketul)
air secukupnya
garam secukup rasa
Panaskan mentega. Tumis bawang hingga naik bau. Masukkan cendawan yang telah dihiris kecil. Tumis hingga cendawan layu. Masukkan air dan bancuhan tepung serta kiub maggi. Kacau hingga mendidih. Masukkan puri kentang, susu dan tambah air jika perlu. Masak hingga mendidih, kacau selalu sebab sup akan membuak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api. Hidangkan dengan roti bawang putih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...