Monday, August 5, 2013

Kacang telur

Saya cnp resepi ni dari sahabat negara seberang Ummurifqi. Dah lama juga tetingin buat kacang ni tapi tak terbuat2. Kalu nak tepungnya tebal kena ulang proses 2, 3 kali. Tapi saya malas buat 1 kali jer...

Kacang Telur Ncc by Fatmah

Bahan2

Bahan:

500 gr  kacang tanah
2 btr     telur
200 gr  gula pasir
1 sdt     garam halus
½ sdt    vanili
450 gr  tepung terigu (gandum)
1 ltr      minyak goreng

Saya tambah dalam telur

1 sb serbuk kari dan

5 ulas bawang putih ditumbuk lumat

Cara membuatnya:

Cuci bersih kacang tanah, tiriskan, taruh dalam nampan, biarkan kering.Kocok telur, gula dan garam hingga kental. Sisihkan.

Ambil sebagian kacang, beri 3 sendok makan adonan telur, aduk rata. Taburi dengan tepung terigu, ratakan hingga kacang berbulir-bulir terbalut tepung.

Lakukan 2 hingga 3 kali proses ini, sehingga lapisan tepung cukup tebalnya. Ambil lagi sebagian kacang, proses pelapisan lagi, demikian seterusnya hingga kacang terbalut tepung semua.

Panaskan minyak goreng dengan api sedang, gorengkacang hingga kuning kecoklatan. Angkat, dinginkan. Kemas dalam toples.(fb)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...