Friday, August 16, 2013

Roti canai

Lembut.....sedap....tutup la kedai mamak lepas ni...Buat untuk breakfast atas permintaan anak2. Malas nak kuar cati kat kedai sebab hubby kerja, takde geng nak ngeteh. Jadi google jer la resepi kat internet nih. Resepi ni saya cnp dari my resipi. Tq yer.
Saya tak pandai menebar, jadinya tarik2 jer untuk nipiskan pastu buat cam roti bom tu. Tapi masih sedap juga....
 
Bahan-bahan ( 12-16 biji )
 
550 gm tepung gandum
*250 gm air
*1 egg-50gm
*3 Tbsp susu pekat manis-60gm
*1 tsp garam-6gm
*1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
 
Ini saya tambah
 
*1 sk ovelette - petua yang diperolehi dari bapa mertua kawan yang menghadiri kursus membuat roti canai
 
 
Cara-cara
masukkan bahan * ke dalam bekas, kacau hingga sebati masukkan bancuhan air tadi ke dalam tepung. Uli hingga jadi doh rehatkan doh selama 10 min
uli lagi selama 5 min
**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.
** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ianya lembik lg selepas 2nd time uli & rehat, tambah sedikit tepung (1 tbsp) advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh.
Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.bentuk bulat2.
produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.*nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day*tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak.
kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...