Monday, November 7, 2011

Rainbow Velvet Cake



Bahan A
400gm tepung gandum
1 tsp baking soda
(Bahan A diayak)

Bahan B
2 buku mentega (500gm)
350gm gula kastor
2 tsp esen vanilla
5 biji telur

Bahan C
350ml susu segar
1 Tbsp cuka atau jus lemon
(Bahan C disatukan & dibiar selam 10 minit untuk dijadikan buttermilk, kalau tak beli aje yang dah siap)

Bahan D
perisa blueberry - warna ungu
perisa strawberry - warna merah
perisa pandan - warna hijau
perisa lemon - warna kuning

******saya tak guna perisa berbeza untuk warna yang berlainan tapi guna perisa vanila jer

Topping Cream Cheese
250gm cream cheese
80gm gula aising
1 tsp esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :
1. Satukan Bahan A dan ketepikan
2. Pukul Bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu diikuti Bahan A dan Bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
3. Asingkan adunan kepada 4 bahagian. Masukkan campuran perisa dan perwarna, gaul sebati dan masukkan ke dalam acuan, bakar sehingga masak
4. Cream Cheese - Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanilla & whipping cream sedikit demi sedikit & pukul hingga rata & tidak berketul
5. Lapiskan setiap lapisan kek dengan cream cheese.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...