ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, November 7, 2011
Rainbow Velvet Cake
Bahan A
400gm tepung gandum
1 tsp baking soda
(Bahan A diayak)
Bahan B
2 buku mentega (500gm)
350gm gula kastor
2 tsp esen vanilla
5 biji telur
Bahan C
350ml susu segar
1 Tbsp cuka atau jus lemon
(Bahan C disatukan & dibiar selam 10 minit untuk dijadikan buttermilk, kalau tak beli aje yang dah siap)
Bahan D
perisa blueberry - warna ungu
perisa strawberry - warna merah
perisa pandan - warna hijau
perisa lemon - warna kuning
******saya tak guna perisa berbeza untuk warna yang berlainan tapi guna perisa vanila jer
Topping Cream Cheese
250gm cream cheese
80gm gula aising
1 tsp esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :
1. Satukan Bahan A dan ketepikan
2. Pukul Bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu diikuti Bahan A dan Bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
3. Asingkan adunan kepada 4 bahagian. Masukkan campuran perisa dan perwarna, gaul sebati dan masukkan ke dalam acuan, bakar sehingga masak
4. Cream Cheese - Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanilla & whipping cream sedikit demi sedikit & pukul hingga rata & tidak berketul
5. Lapiskan setiap lapisan kek dengan cream cheese.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment