APAM AYU
· 5 biji telur (saiz kecil)
· 250gm tepung gandum
· 370gm gula
· 2 camca teh ovallate
· 1 camca teh baking powder
· Kelapa parut dikisar dengan 15 helai daun pandan untuk mendapatkan 250ml santan
· sedikit pewarna hijau
·· Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, dan pewarna.
4. Kacau lagi hingga sebati.
5. Sapu sedikit minyak pada acuan.
6. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
7. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
8. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment