Biskut Bangkit Mentega (MYR)
Bahan-bahan
- 250 g tepung ubi
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula icing - diayak
- 1 biji telur
- secukup mentega lembut (nak lebih sdp guna yg berkualiti)
- secukup bijan (opt)
- 1 helai daun pandan (saya guna lebih untuk bau yang lebih kuat) - dikerat
Cara-cara
- Tepung2 disangar berasingan dengan daun pandan hingga ringan.( saya sangarkan sekali je.....orang terlebih rajin). Buang daun pandan dan sejukkan.
- Gula dan telur digaul rata dan masukkan tepung dan gaul lagi.(Kekadang saya gaulkan gula icing dengan tepung...buat ratakan....uli dengan mentega pastu baru masuk telur....macam buat semperit)
- Masukkan mentega sedikit2 sambil diuli hingga adunan lembut dan boleh dikepal.Canai doh dan terap,hias bijan jika suka.
- Bakar pada suhu 160C selama 15-20 min atau ikut kepanasan suhu oven masing2 hingga masak.
No comments:
Post a Comment