Saturday, October 25, 2014

Sotong goreng tepung

Menu makan tengahari.....dapat sotong besar..sekor dlm 500gm.....puas hati dapat makan.....buat 2 ekor jer tapu penuh sepinggan.

Resepi Biskut Raya 2014

RESEPI SOTONG GORENG TEPUNG
( untuk 5~6 orang )

Bahan-bahanya :
sotong secukupnya
6 sudu besar tepung beras
5 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil gula
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil serbuk kunyit 
Garam secukup rasa

Cara memasaknyanya :
1. Bersihkan sotong dan hiris kecil dan toskan sehingga airnya kering.

2. Gaulkan sotong dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.
Tambahkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kari, serbuk lada dan gula. Gaul rata keseluruhan sotong tadi.

3. Panaskan minyak dengan api sederhana besar. Bila minyak sudah panas, masukkan sotong tersebut 1 persatu. Taburkan daun kari ketika mengoreng. Goreng sehingga garing dan kuning keemasan.

4. Hidangkan bersama dengan sos cili.

Elakkan goreng sotong terlalu lama untuk mengelakkannya liat.


Friday, October 24, 2014

Jeruk mangga/betik/kedondong asam boi


Jeruk mangga yg tengah popular sekarang ni.....tu yg sanggup pegi pasar cari mangga muda....kalau takde kedondong atau betik muda pun jadi...

Bahan2nya senang jer

Mangga muda/kedondong/betik pun boleh tapi yg belum lembik tu (potong/hiris)
garam
gula
asamboi
cili padi yg dihiris

gaul semua dan perap 4 - 5 jam sebelum dimakan....kalau lama lagi pun sedap.

Cucur manis

Minum petang dengan menu simple.....saya panggil cekodok air panas....nama glamer dia sekarang cucur manis.

Bahan2nya

3 cawan tepung gandum

3 cawan air panas mendidih

1/2 cawan susu pekat manis

Secubit garam

Minyak untuk menggoreng

Caranya


Gaul semua bahan guna senduk. Bila dah sejuk, uli doh dengan tangan hingga sebati.


Basahkan jari dan ambil sedikit doh dan bulatkan.

Buat hingga selesai dan goreng dengan api sederhana.

Thursday, October 23, 2014

Kek pisang berangan lagi

Kali ni gantikan coklat rice dengan chips pulak...

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan tepung gandum
400 gram pisang berangan lecek (lebih kurang 8 biji)
3/4 cawan gula pasir (saya guna 1 cawan gula perang)
1 cawan minyak canola (minyak jagung / minyak kelapa sawit / mentega cair - ikut citarasa masing-masing)
4 biji telur gred B (kalau gred A  atau double A gunakan 3 biji pun cukup)
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Saya tambah 1/2 cawan coklat chips
secubit garam

Cara:

1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.

2. Pukul telur hingga berbuih menggunakan mixer.

3. Masukkan gula dan pukul lagi hingga gula kembang.

4. Masukkan garam, essen pisang dan pisang lecek. Pukul perlahan.

5. Masukkan tepung dan pukul lagi hingga sebati.

6. Tutup mixer dan masukkan minyak. Gaul bersama adunan menggunakan spatula hingga sebati.

7. Tuang adunan ke dalam tin pembakar yang sesuai - terpulang bentuk bulat atau persegi.

8. Bakar dengan api sederhana (180'C) selama 40 minit atau sehingga masak.


Mee sanggul goreng


Bahan2nya

1 paket mee sanggul direbus hingga lembut
2 biji telur  digoreng hancur (sramble)
1 cawan isi ayam atau daging (boleh ganti dengan seafood lain)
4 sb cili kering kisar
5 sb kicap pekat
3 sb sos tiram
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
6 ulas bawang putih dikisar 
6 biji bawang merah dikisar

sawi
kobis

Minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Cara2nya

panaskan minyak. Tumis cili, bawang2 hingga pecah minyak. Masukkan ayam dan masak hingga empuk. Tambahkan sos2 dan kicap. Dan kacau sebati. Masukkan mee dan gaul hingga semuanya sebati. Masukkan telur dan sayuran. Masakkan hingga sayur layu. Tutup api dan hidangkan. Taburkan bawang goreng dan daun bawang jika suka.

Wednesday, October 22, 2014

Pecel lele/keli

Bahan2
2 potong ikan pari/keli/terubuk di bakar
8 ketul ubi cekur
15 biji Cili padi
10 ekor ikan bilis 
daun cekur dihiris
2 cwn santan pekat daripada sebiji kelapa (perah dgn air masak)

------
Kukus bilis, cekur n cili di dalam nasi atau goreng tanpa minyak.
Tumbuk hingga lumat.
Campurkan semua bahan2 diatas, hias dengan hirisan daun cekur dan hidangkan.

Kek Pisang Berangan Gebu

Malam ni membaking la pulak. Pagi tadi pegi pasar beli pisang berangan dua sikat. Teringat kat atuk....dia kata kek lain dah tak suka makan tambah2 kek coklat...pahit katanya...kek pisang jer dia suka.....aritu buat kek kurma pun atuk suka makan....kesimpulannya selera atuk dah banyak berubah....dah banyak benda yang atuk tak suka.

Resepi Kek Pisang Berangan Gebu ni saya cnp dari Amie's Little Kitchen. Tapi saya olah ikut citarasa. Caranya pun tak follow cara amie....saya guna whisker dan pukul telur, gula, garam dan pisang sampai sebati dan gula hancur. Lepas tu saya masukkan minyak masak dan sebatikan aje. Tepung saya ayak dengan baking powder dan bikarbonat. Pastu satukan dengan coklat rice, gaul rata. Saya malas nak keluarkan mixer....

Kek ni jadinya memang gebu walau pun tak pukul pakai mixer.......tak sampai 15 minit mengadunnya......macam selalu, tak tunggu sejuk terus potong....garing2 lagi rasanya..sedap tak manis sangat...

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan tepung gandum
400 gram pisang berangan lecek (lebih kurang 8 biji)
3/4 cawan gula pasir (saya guna 1 cawan gula perang)
1 cawan minyak canola (minyak jagung / minyak kelapa sawit / mentega cair - ikut citarasa masing-masing)
4 biji telur gred B (kalau gred A  atau double A gunakan 3 biji pun cukup)
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Saya tambah 1/2 cawan coklat rice
secubit garam

Cara:

1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.

2. Pukul telur hingga berbuih menggunakan mixer.

3. Masukkan gula dan pukul lagi hingga gula kembang.

4. Masukkan garam, essen pisang dan pisang lecek. Pukul perlahan.

5. Masukkan tepung dan pukul lagi hingga sebati.

6. Tutup mixer dan masukkan minyak. Gaul bersama adunan menggunakan spatula hingga sebati.

7. Tuang adunan ke dalam tin pembakar yang sesuai - terpulang bentuk bulat atau persegi.

8. Bakar dengan api sederhana (180'C) selama 40 minit atau sehingga masak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...