Saturday, November 26, 2011

apam nasi

Inilah apam nasi yang di corakkan untuk menaikkan selera....

Hari ni tetiba rasa nak buat apam nasi....so sebelum pegi pasar pagi tadi sempatlah membancuh apam. Siap bancuh dekat pukul 7am. Kalau 3 jam perap, kul 10am nanti ble la kukus. Balik dari pasar bancuh pulak kulit karipap untuk buat stok kuih frozen....cuti sekolah ni anak-anak tak ke mana, jadi kalau lapar, ada la benda nak makan....

Dua tiga hari lepas dah buat donat coklat frozen....

Saturday, November 19, 2011

Apam Polkadot

           

       
                

 Sumber resepi ni dari myresepi....kreativiti diperlukan untuk mempelbagaikan corak apam ni...
leka sekejap bermain dengan warna...

Apam polkadot

Bahan-bahan

  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette/susu pekat manis
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna
Cara-cara
1. masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk dan pukul
dengan kelajuan maksima sehingga kembang
2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,
kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam
plastik kemudian picitkan
6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
7. last sekali corakkan dengan warna pilihan,
kemudian kukus selama 10-15minit

Kek Alunan Kasih


Resepinya saya Copy paste dari MYR. Suka tengok kejadiaannya yang cantik jelita ni...

Bahan-bahan 

  • 1 1/2 cwn planta @ 1 buku buttercup 250gm
  • 5 Biji Telur (saya guna 6 biji telur gred B)
  • 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 cwn gula halus (saya guna 1 ½ cwn je)
  • 3 sudu kecil baking powder
  • ½ cwn susu cair(saya guna secawan fresh milk)
  • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
  • *Serbuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( ikut citarasa masing2..)

Cara-cara

  1. Pukul planta dan gula smpai kembang
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit
  4. Bahagikan tiga bahagian..campurkan pewarna merah, kuning dan hijau
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
  6. masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua
  7. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

Thursday, November 17, 2011

Choc Moist Cupcake...(lovely kitchen)


Ni letak separuh cup je tapi dia punya naik......
nak deco pun dah tersembul......

Bahan-bahan :
  • 100g serbuk koko*
  • 250g gula halus/castor*
  • 300ml fresh milk*
  • 200ml minyak sayur*
  • 250g susu pekat manis*
  • 4 biji telur
  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • Papercups secukupnya

Cara membuatnya:
  1. Campurkan semua bahan yang bertanda * dan masak dengan api perlahan sehingga gula hancur dan licin. Tidak perlu sampai menggelegak. Tutup api.
  2. Tepung gandum, baking soda dan soda bikaronat di ayak. Ketepikan.
  3. Pukul telur sehingga kembang. Masukkan bahan yang di masak tadi dan pukul sebati.
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan pukul sebati.
  5. Masukkan adunan ke dalam jug.
  6. Susun papercups di atas tray oven.
  7. Tuang adunan ke dalam papercups lebih kurang 2/3 papercups.
  8. Bakar dengan suhu 170 degree selama 15 minit atau sehingga masak.

Oren Blended Cake/Cupcake



Kek Oren Blended

3 biji telur gred a
1 cwn minyak
2 cwn gula (saya guna 1 1/2 cwn shj)
1 biji buah oren (saya guna 1 1/2 - 2 biji)
2 cwn tepung gandum
1 sudu besar baking powder
Saya tambah sesudu besar poppy seed

-------
Kisar telur, minyak, oren yang telah dibuang biji dan putih tengah, gula hingga hancur dan sebati.
Tuangkan dalam tepung yang telah diayak bersama baking powder dan kacau sebati.
Bakar pada suhu 170% selama 20 minit kalau cupcake, dan 1 jam kalau kek biasa tu...

Tuesday, November 15, 2011

Kek Nenas Terbalik (Chef Wan)




Lapisan Bawah

1/4 cawan mentega

1/2 cawan gula perang

8 Keping gegelang nenas (dalam tin)

6 biji ceri merah/hijau


Lapisan atas

2 cwn tepung kek (saya guna tepung gandum jer)

2 st serbuk penaik

1/4 st garam

1/2 cawan mentega tanpa garam (disebabkan mahal saya guna mentega biasa tapi omit garam)

1 cawan gula halus

2 biji telur

2 sudu teh esen vanila

1 cawan/250 ml/8 oz bendalir) jus nenas (yang dalam tin tadi)

--------------------

Gris acuan kek bulat (81/2 inci) dengan 1/4 cwn mentega dan tabur gula perang di dasarnya.

Aturkan nenas dan letak ceri di bulatan nenas tersebut.

Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.

Pukul mentega dan gula hingga gebu.

Masukkan bahan2 berayak, telur, esen dan jus nenas.

Pukul lagi dan tuang ke atas nenas tadi.

Bakar selama 45 minit pada suhu 175 c.





Saturday, November 12, 2011

Kek Pandan Lembab (Nita bagi)



Kek Pandan Lembab

(A)
270 g butter (I selalu bubuh 250 gm je = seketul butter)
230 g gula

(B)
5 biji telur gred A
100 ml pati santan pertama (perahan seterusnya dah kurang lemak)
(if tak suka santan, boleh tukar dengan susu cair)
1/2 cawan pati pandan (campur dgn warna hijau sikit)

(C)
240 g tepung gandum
25 g serbuk kastard
30 g kelapa parut basah (resipi sebenar guna kelapa parut basah tapi I selalu letak kelapa kering dlm adunan sebab dah letak pati santan)
1 sudu serbuk penaik.
(ayak bahan C)

Hiasan

40 gm butter (sapu atas kek)
35 g gula icing + 50 g kelapa parut kering = tabur atas kek yang dah dibakar selepas sejuk.

cara-cara

Pukul mentega dengan gula hingga putih dan gebu. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul. Masukkan !/4 santan + air pandan secara berselang seli dengan !/4 bahan C sambil adun rata menggunakan spatula diakhiri dengan bahan C. Tuang adunan ke dalam loyang yang bergris.

Bakar suhu 160 - 180 antara 50 - 60 minit.

Bahan utk kastard pandan:

- 1 tin susu cair (selalunya I guna susu Ideal)
- 3 - 4 sudu besar tepung kastard (ambik 1/4 susu cair tadi utk dibancuh dengan kastard)
- 1 paket kecil agar-agar yg kena rendam dulu tu ..yang paling minimum gramnya.. tak ingat.. (I guna agar2 sbb nak bagi kastard tu keras sikit, bila layer dgn kek, tak la penyek kastard tu)
- 1 1/2 cawan gula - if nak manis lagi, tambah lagi (I tak suka manis sangat)
- 1/4 pati pandan + pewarna hijau + daun pandan masa sedang masak /kacau bahan2 tu (sebelum likat, I keluarkan daun tu)
- 1 cawan air utk larutkan agar2 (kalau nak keras lagi adunan kastard, kurangkan air... yg ni I selalunya agak2 je tapi air tak pernah lebih dari 1 cawan sbb dah bubuh 1 tin susu cair)
- secubit dua garam

Cara

-larutkan agar2 dengan air dulu
- dah larut, baru masuk gula
-masukkan daun pandan, pati pandan, pewarna, baki 3/4 susu cair, garam
-last sekali masukkan bancuhan tepung kastard.. kacau & jgn bagi berketul
- biar mendidih ....dua tiga kali didih jgn biar lama sgt.
- tuang adunan dalam 2 bekas yang tak tinggi, sama saiz dan sama saiz dgn kek (sebab nak terbalikkan kastard ni atas kek)
- selalunya I buat 2 layer kastard dan 3 layer kek.......bahagian bawah, tengah & atas sekali ialah kek.
- so, ia akan jadi 5 tingkat
- kalau rajin, bubuh icing di sekeliling kek... tapi I tak pernah buat pun.... seronok nampak berlapis-lapis..
-kalau nak kemas, potong di setiap sisi/tepi kek tu supaya semua sisi kek tu nampak sama

** if ada lebih bancuhan kastard tadi ..,, bubuh dalam bekas cute-cute...sejuk kan dalam peti ais,,, sedap kalau makan kastard tu dengan ais krim... yummy!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...