Friday, September 21, 2018

Sweet Sour Fish


Ikan masak masam manis yang kaya dengan sayuran dan gravy kurang....hehhehe.... Saya suka ikan garing....tu yang bila masak sweet sour ni saya akan kurangkan kuahnya supaya tak melemaukan ikan goreng. Anak2 dan suami masing2 dok mencari2 kuahnya....selak sayur nampak sayur...


Kali ni saya guna ikan sebelah...ikan sisa nabi...atau ikan halibut yang dibeli di pasar rengit masa balik kampung haritu....baru jumpa dalam freezer.....lain dicari...lain yang ditemu....Tak muat nak hidang dalam pinggan, talam hubby berikan.....hehehe.


Ini antara masakan mudah 2 dalam 1....lauk dan sayuran dalam satu hidangan....kalau kesibukan dan kesuntukan masa, ini antara masakan yang sesuai dihidangkan untuk santapan keluarga....dan kelihatan menyelerakan dan mewah....betul tak....kalau makan kat kedai pun sekor camni dah berapa hengget....itu pun guna ikan siakap ternak jer tau...


Udang masam manis
Sweet sour prawn

1 ekor ikan halibut saiz sederhana (dalam 1 - 1.2 kg) - gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan goreng hingga garing
3 inci halia - hiris lidi
8 ulas bawang putih - hiris lidi
1 1/2 biji bawang besar - hiris
5 helai daun limau purut - hiris
2 batang serai - titik/ketuk

4 sb cili kering kisar
4 sb sos cili
4 sb sos tomato
2 sb sos tiram
Garam dan gula secukup rasa.

Sayuran pilihan :-
Kacang peas/kacang panjang
Asparagus
Bunga kobis/brokoli
Lobak merah
Tomato
Cili hijau/merah/cili padi - belah 2


Cara-caranya

Tumis bahan hiris dengan minyak bekas menggoreng udang tadi hingga sedikit keperangan. Masukkan cili kisar dan serai.
Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan sos2 dan tumis hingga sebati.
Masukkan sayuran.
Tumis hingga sayuran masak.
Tambah air jika mahu kuah lebih.
Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Tuangkan sayuran ke atas ikan yang digoreng.
Hias dengan taburan daun ketumbar jika suka.


Ikutkan nama masakan ni patut di tukar dari 2 S kepada 5 S....sebab rasanya bukan setakat sweet and sour jer tapi juga salty, spicy and sedap also.......hehehe.....betul ke tak betul kita cakap.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...