Wednesday, September 12, 2018

Roti arang kelabu


Lama dah tak meroti......sejak paddle BM hilang. Bila dah ganti nak tunggu mood pulak.....ermmmmm.


RESEPI ROTI

Bahan A:

Tepung gandum- 500 gram
Serbuk arang - 10 gm (kali ni main letak jer...rupanya tak cukup...tu yang roti jadi kelabu)
Gula kasar- 80 gram
Garam- 6 gram
Yis- 8 gram
Bread Improver- 5 gram
Marjerin- 55 gram / shortening utk warna lebih putih


Bahan B:

Telur- 1 biji gred A
Ais Kiub- 100 gram
Air biasa- 140 gram


Cara untuk uli menggunakan mixer:

Timbang bahan A dan masukkan ke dalam bowl.

Timbang bahan B dan masukkan ke dalam A.

Putar menggunakan mixer dengan menggunakan speed rendah dahulu sehingga sebati.

Kemudian boleh tukar ke speed medium. Putar sehingga doh elastik iaitu doh licin, berkilat dan tarik tidak putus. Perap hingga berganda.

(kalau guna BM ikut step macam biasa)

Cara untuk membuat Roti

1) Setelah siap, keluarkan doh bentukkan ikut citarasa.

2) Perap sehingga doh naik paras loyang dan bakar suhu 160'c selama 30 minit, api atas bawah. (Suhu ikut suhu oven masing-masing)





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...