Thursday, September 13, 2018

Kek Mentega Blueberry


Bila dapat stok blueberry murah.....hehehhe....jadi la kek blueberry yang penuh dengan blueberyynya...


Kek Mentega Blueberry

2 cwn tepung tepung gandum
2 sk serbuk penaik
1/2 cawan mentega tanpa garam
1 cawan gula halus (kalini saya kurangkan lagi gulanya kepada 3/4 cawan sahaja)
2 biji telur gred A
2 sk esen vanila
1/4 cawan jus perahan orange (atau boleh guna susu segar 1 cawan kalau tak nak letak oren)
3/4 cawan susu segar

1 pack blueberry (kalau nak lebihkan pun boleh), separuh gaul dengan sedikit tepung.
--------------------


Gris loyang  (81/2 inci).
Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.
Pukul mentega dan gula hingga gebu.
Masukkan telur, pukul lagi hingga gebu. Masukkan esen dan jus oren sebatikan.
Masukkan bahan2 berayak berselang seli dengan susu.
Pukul sebati sahaja dengan kelajuan perlahan. Masukkan blueberry yang disalut tepung, gaul rata dan tuang adunan ke dalam loyang. tabur dengan baki blueberry.
Bakar selama 45 minit pada suhu 175 c.
Terbalikkan di atas redai untuk menyejukkannya.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...