Thursday, September 13, 2018

Nasi Ketumbar


Nasi ketumbar utk potluck khamis 6 September lepas. Suruh bos pilih nasi apa yg dia nak....saya bagi beberapa option..... Nasi ni makan gitu jer pun sedap dah....aroma daun ketumbarnya menyerlah.

Nasi ni lagi la berkurun tak buat. Padanannya ayam masak merah dan jelatah.


Nasi Ketumbar

Bahan:

500g beras (basuh, rendam 20 minit dan toskan)
3 s/b mentega/minyak sapi sedikit minyak
1 biji bawang besar (dimayang halus)
3 pokok daun ketumbar (blender halus)
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam

Cara-cara

1. Basuh beras dan toskan.
2. Cairkan mentega bersama sedikit minyak.  Masukkan bawang; goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam.  Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam.
3. Masukkan air dan masak seperti nasi biasa.  Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau. (jangan lupa tutup periuk kemas2 lepas tu yer)
4. Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.

*daun ketumbar yg diblend tak perlu ditapis kalau ditapis akan mengurangkan aroma daun ketumbar dlm nasi..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...