Tuesday, August 7, 2018

Popia Cabonara Cheese


Ni salah satu resepi yang makan masa lamaaaaa sgt baru datang mood untuk mencubanya.....mula dengan malam minggu lalu...pegi bawak anak2 makan western food kat gerai2 kampung....sebelah gerai tu ada gerai jual bege dan popia cabonara....semangat jadi berkobar2 nak tahu rasanya......tapi tak oder pun....sbb kekenyangan makan chic chop.... Ahad baru berkesempatan cari bahan2.....bahan dah ada tunggu mood rajin pulak....sekali tengok si @foodiebyme dah post kat ig......eh....mana jadi ni.....beliau telah mendahului ku....hhehehehe.


Balik....lepas layan husna dan nek pah.....start la mengerjakan popia cabonara ni dengan bantuan anak2 ribena....beriya nak tolong ummi....jadilah popia kecik beso kecik beso.....dengan bahan nya pun ikut sesedap rasa jer potongannya....dah penat tolong ummi.....teringin pulak nak rasa hasilnya......goreng la separuh....sedap kata diorg......esok nak.bawak sekolah..... Huhuhu.....breakfast ummi dah jadi dinner.....anak2 ribena makan separuh popia tu....acener tu.....esok ummi kena la masak benda lain jugak utk breakfast.....topup popia yg tinggal sikit tu....

Resepi ni saya google kat tenet....saya olah ikut kesesuaian citarasa. Ramai yang nak mudah guna sos cabonara instant dalam botol atau tin. Tapi kalau buat from scratch macam ni pun tak susah mana...sekejap jer inti dah ready...jimat pun jimat.



RESEPI POPIA CARBONARA CHEESE

BAHAN UNTUK INTI

4 keping dada ayam (dipotong kecil / cincang )
8  batang Crab Stick (hiris bulat)
8 batang sosej (hiris memanjang atau bulat)
1 pack (200gm) Cendawan butang (dicincang)
1/2 biji Capsicum (dipotong dadu kecil)  (Optional)
Sayuran - sengkuang/lobak merah - hiris lidi
Serbuk lada hitam secukup rasa
1/2 sk italian spice
Garam secukup rasa
2 sb Tepung gandum
1 cawan Susu ( Full Cream/ Cair )
Air secukupnya
Cheddar cheese secukupnya (nak letak banyak mana terpulang citarasa) - saya guna 100gm - selebihnya saya hiris nipis dan letak masa menggulung popia.

1 biji Bawang besar*
5 ulas Bawang putih*
(* bahan ni dicincang halus)
Sedikit Minyak dan mentega untuk menumis

Hirisan keju cheddar


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak dan mentega.
2. Kemudian tumis bawang putih dan merah.
3. Bila bawang telah naik bau, masukkan isi ayam dan cendawan. Tumiskan seketika.
4. Kemudian  masukkan sosej.
5. Kemudian letak tepung utk pekatkan kuah.
6. Kemudian masukkan susu dan keju (yang dipotong kecik2). Tambah air jika perlu.
7. Masak sekejap sampai kuah pekat. Perisakan dengan serbuk lada hitam, italian spice dan garam secukup rasa.

8. Sebelum tutup api masukkan crab stick.tujuan masukkn kemudian supaya tak hancur. Bila dah tutup api baru saya masukkan sayur sayuran termasuk capsicum, sebab takmo sayur lunyai sangat....nanti nak digoreng.

Akhir sekali gulung mcm biasa. Letakkan sekeping hirisan keju.

Tips masa goreng:

Api jgn kecil sgt sbb kalau lama die akn kluar inti n bocor. minyak pun kotor.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...