Thursday, August 9, 2018

Pasta Cabonara


Menu 2 dalam 1.....inti popia cabonara diubahsuai menjadi kuah pasta. Anak2 suka...berkali2 makan. Dari breakfast sampai dinner....hingga menjilat pinggan katanya.

Diorg suruh saya buat lagi tapi anak2 saya ni kalau menu ulangan terlalu dekat nanti tak luak la jawabnya. Kalau nak ulang pun tunggu lama sikit. Sampai diorg dah lupa rasanya.


RESEPI POPIA CARBONARA CHEESE

BAHAN UNTUK INTI

4 keping dada ayam (dipotong kecil / cincang )
8  batang Crab Stick (hiris bulat)
8 batang sosej (hiris memanjang atau bulat)
1 pack (200gm) Cendawan butang (dicincang)
1/2 biji Capsicum (dipotong dadu kecil)  (Optional)
Serbuk lada hitam secukup rasa
1/2 sk italian spice
Garam secukup rasa
2 sb Tepung gandum
2 cawan Susu ( Full Cream/ Cair )
Air secukupnya
Cheddar cheese secukupnya (nak letak banyak mana terpulang citarasa)
1 biji Bawang besar*
5 ulas Bawang putih*
(* bahan ni dicincang halus)
Sedikit Minyak dan mentega untuk menumis

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak dan mentega.
2. Kemudian tumis bawang putih dan merah.
3. Bila bawang telah naik bau, masukkan isi ayam dan cendawan. Tumiskan seketika.
4. Kemudian  masukkan sosej.
5. Kemudian letak tepung utk pekatkan kuah.
6. Kemudian masukkan susu dan keju (yang dipotong kecik2). Tambah air ikut kepekatan kuah yang diingini.
7. Masak sekejap sampai kuah pekat. Perisakan dengan serbuk lada hitam, italian spice dan garam secukup rasa.

8. Sebelum tutup api masukkan crab stick.tujuan masukkn kemudian supaya tak hancur. Hidangkan dengan pasta pilihan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...