Sunday, January 21, 2018

Udang Tumis Petai


Menu ringkas jer tengahari ni....hasil tangkapan kat pasar tani tadi. Bestnya pegi pasar tani ni macam2 ada...ikan pun not bad....agak fresh dan harga pun ok la jugak. Petai...ermmmm....mahalnya sekarang ni. 5 papan yang kecik2 jer matanya RM10.


Dapatlah sejemput....boleh kaya akak kalau ada 5 - 6 pokok.....10 ekar ker......jual sendiri kat pasar....ermmmm....mokcik kayo...mokcik kayo. Jutawan petai mokcik bila musim...hahahha. verangan itu satu nikmat.


Udang tumis petai ala thai

1 kg udang
5 papan petai
6 helai daun limau purut
2 biji bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
6 sb cili kering kisar
4 sb sos tiram
Garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya

Panaskan sedikit minyak. Tumis 1/2 bawang besar, halia, bawang putih dan daun limau purut hingga naik bau. Masukkan cili dan tumis hingga pecah minyak.

Masukkan sos tiram. Kacau sebati. Masukkan udang dan tumis hingga udang berubah warna dan melengkung. Masukkan petai dan baki bawang serta garam dan gula secukup rasa. Tumis seketika dan tutup api.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...