Thursday, October 12, 2017

Udang Goreng Kunyit


Subuh ni masakkan menu simple2 ajer untuk lunch.Dah agak lama juga saya tak sediakan lunch subuh-subuh kitab ni. Tak plan awal pun apa nak masak. Bangun pagi tadi baru la memikirkan menu yang sesuai dengan bahan2 yang ada. Teringat 2 pack sayur kimchan masih berbaki dalam peti sejuk tu....udang yang dibeli kat jeti perpat pun masih belum dimasak. Udang ni kena masak cepat....nanti hilang manisnya kalau lama2 sangat beku dalam freezer tu.



Udang goreng kunyit
http://zulfadreamland.blogspot.my

500 gm udang
1 biji bawang besar hiris
5 ulas bawang putih hiris
2 inci halia hiris
20 biji cili padi ketuk/hiris
Sedikit sebuk kunyit
2 paket kimchan/kudup bunga lili/bunga pisang
1 batang lobak merah - potong 2 inci panjang
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Tumis bahan hiris hingga naik bau. Masukkan kunyit, udang dan sayuran. Tumis hingga udang masak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Done!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...