Wednesday, October 25, 2017

Ayam Goreng Berempah


Menu majlis tahlil di rumah jiran sabtu lepas. Ayam goreng berempah dipadankan dengan nasi putih, sayur campur, ulam dan sambal belacan. Memang kombinasi yang baik. Sayur tu kalau masak lemak putih pun sodap sebab berkuah sedikit. Makan malam2 simple2 gini lebih sedap.....

Ayam Goreng Berempah

1 ekor ayam (potong 16 - kalau nak kecil lagi kerat la kecil2)
3 inci Halia
3 labu bawang putih
8 batang serai
3 sb jintan manis
3 sb ketumbar
2 sb tepung jagung
Telur sebiji
Garam secukup rasa
Serbuk cili ikut pedas mana nak  + sedikit serbuk kari ayam
Daun kari secukupnya
Gula melaka 1 keping atau boleh juga letak gula pasir

------
Blend semua bahan kecuali ayam dan daun kari hingga hancur.
Gaulkan bahan dengan ayam dan perap 3 jam. Kalau nak sedap perap semalaman.

Goreng hingga garing. Api jangan kuat sangat. Kalau tutup kuali masa memggoreng lebih elok supaya ayam cepat masak. Dah hampir garing tu masukkan daun kari.

Ok dah siap angkat dam toskan. Baki bahan perapnya saya goreng rangup dan tabur bersama2 ayam yang dihidangkan. Makan dengan nasi panas pun sedap

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...