Thursday, October 12, 2017

Pasta Cabonara


Dah 3 hari tak buatkan breakfast anak2....bila semlm anak dok kata lapar bila tengok ummi tak masak apa2 rasa kesian pulak....hari ni buatkan cabonara jer....masing2 bawa bekal pasta ke sekolah.


Spaghetti carbonara

500 gm spaghetti
1 sb minyak zaiton
8 keping bacon lembu @ 5 batang sosej - cincang
3 sb minyak zaiton
1 biji bawang besar dicincang
1 ulas bawang putih dicincang
4 biji telur
1/2 cawan  parutan Parmesan cheese
Garam dab serbuk lada hitam secukup rasa
2 sb parsley segar cincang
2 sb parutan Parmesan cheese
1/2 cawan krim masakan

Cara2nya

Rebus spaghetti dengan garam secukup rasa hingga lembut. Toskan dan gaul dengan 1 sb minyak zaiton, ketepikan.

Masukkan 3 sb minyak zaiton ke dalam kuali.

Masukkan bawang dan tumis hingga bawang layu. Masukkan bawang putih dan tumiskan seketika hingga terbit bau. Masukkan udang tadi serta spaghetti yg telah ditos. Gaul sebati, tambah minyak zaiton jika pasta kelihatan kering atau pun melekat antara satu sama lain. Seterusnya masukkan telur yang telah dipukul sebati. Dan kacau rata hingga telur masak. Segera masukkan keju serta krim masakan dan gaul sebati. Perisakan dengan garam dan lada hitam secukupnya. (Keju serta spaghetti mempunyai rasa masin, jadi berhati2 ketika memasukkan garam, jgn berlebihan).

Pindahkan ke dalam mangkuk hidangan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...