Friday, July 27, 2018

Ayam maharani

Dah berbulan menyepi.....meh hari ni saya share resepi2 yang saya cuba sepanjang tempoh hibernate nih....heheheh. Resepi ayam asmah laili saya cuba kali ni.....untuk makan2 kat opis.



Ayam Maharani

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil, cuci dan toskan hingga kering-(Ayu gunakan 2 ekor ayam griller,(spring chicken)bukan gile ya..hehe)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukupnya
Bahan2 kisar A:
5 labu bawang besar-(Ayu guna 2 biji aje)
10 biji lada hijau +cili padi -(Ayu tambah)
5 biji lada merah
1 biji tomato
2 sudu makan tomato puree
1 inci halia & 8 ulas bawang putih
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu kecil rempah masala-(Ayu tak letak ni sebab tak ada stok)

Bahan2 kisar B:
1/4 cawan yogurt
1/4 cawan santan
1 cawan air
10 biji gajus

Bahan2 C:
2 helai daun bay
5cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1/2 cawan daun pudina - dihiris
1/2 cawan daun ketumbar - dihiris
garam
secukup minyak untuk menumis
 
Cara:-
Ayam digaul bersama serbuk kunyit, serbuk lada hitam, garam dan digoreng. Angkat dan ketepikan.Panaskan minyak dan tumis daun bay, kayu manis dan pelaga hingga wangi. Masukkan bahan kisar A dan tumis hingga garing dan naik bau.

Tuangkan campuran bahan kisar B, daun pudina, daun ketumbar dan garam, Kacau rata dan biarkan mendidih. Tambah air jika terlalu kering. Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api yang perlahan hingga ayam empok dan naik minyak. Padam api dan tabur daun ketumbar dan bawang goreng(ramas sebelum ditabur. Jangan digaul. Kacau rata sebelum dihidang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...