Monday, July 30, 2018

Udang masak lemak dengan kacang panjang

Dah lama tak masak......tiga empat hari ni request abam sayam masakkan untuk anjer dia nih......suh masakkan tomyam la....suh masak bubur gamdum la.......sayam abam....hikhikhik.

Tengahari tadi anjer gagah2kan juga masak, versi xpress, gula blender dengan santan kotak jer....takde org kat umah....anak2 balik kang lapar pulok. Mulut pahit risau gak termasin ker tertawar pulak masakan....tapi alhamdulillah ok kata mereka.......walaupun kita rasa pedasmya menjobang.....dan tawaq habiaq jew.  #udangmasaklemakdengankacangpanjang


Udang masak lemak dengan kacang panjang

1/2 kg udang - buang kulit dan belah belakangnya (jika suka)
2 batang serai di ketuk
1 ikat kacang panjang - patahkan 2 inci panjang
2 mangkuk santan pekat
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugur

kisar/tumbuk

3 biji cili masak dan 7 biji cili padi merah
4 ulas bawang merah
sedikit kunyit hidup

Satukan santan, asam keping, serai dan bahan tumbuk. Masak hingga mendidih. Kacau sentiasa supaya santan tak pecah minyak. Masukkan udang dan kacang panjang. Masak hingga kacang lembut dan udang masak. Jangan masak lama sangat. Perisakan dengan garam secukup rasa, tutup api.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...