Tuesday, March 27, 2018

Roti puri


Sarapan pagi hari minggu.



Roti puree @ puri

2 cwn tpg gandum
1sudu yis
3 sudu gula (boleh kurang ikut suka kemanisan)
3 sudu minyak masak
3/4 cawan air suam
secubit garam

cara:

Campurkan semua bahan.
Uli sampai tak melekat di tangan.
Perapkan 30 minit (bertutup)
Tumbuk tumbuk doh utk keluarkan udara.

Buatkan bulat bulat (sapu tepung di tangan supaya tak melekat) saiz ikut suka.
Tekan leper dan goreng.


Tips zulfaza: Roti ni kalau nak cantik kembungnya api dan teknik kena betul..... Apinya jangan terlalu kuat dan jangan terlalu kecil....sedang2 jer.....lepas tu bila dah masukkan doh dlm minyak...siram2kan doh tu dengan minyak sampai kembung sepenuhnya sebelum diterbalikkan...terbalikkan dua tiga kali sampai masak utk hasilkan roti yg cantik dan masak sekata.

Toskan...dan hidangkan....


Sambal bilis kisar

*1 cawan ikan bilis
*1/2 cawan cili kering kisar
*1 biji bawang besar - potong bulat
* 4 ulas bawang putih
* 1 inci halia
2 batang serai di titik
5 sb air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan minyak masak.
Air secukupnya


Kisar *. Kemudian tumis hingga pecah minyak. Masukkan gula. Gaul rata. Masukkan serai dan air asam. Kacau sebati dan biarkan menddih seketika. Tambah sedikit air. Kacau rata.

Biarkan mrenih dengan api sederhana. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...