Thursday, March 1, 2018

Chocolate Dirt Cake


Chocolate Dirt Cake for tea.....specially bake by my doter......tak sabar2 dari semalam nak buat kek ni.....last buat julai 2012....lama tu....kek coklat ni memang moist giler....dalam diorg suh letak gummy bear......dia kata  nanti potong ada element of suprise. Layan jer la. Janji diorg makan peghabih.

Kek disalut dengan cream cheese topping dan taburan cake crumb. Kek ni patutnya simpan dulu semalam...baru lagi best tapi dah tak dan dan nak potong dan makan.....

Chocolate Dirt Cake

Untuk Kek :

Bahan A

400g Tepung Naik Sendiri
1/2 sk baking soda
1/2 sk baking powder
1/2 sk garam

Bahan B

150g serbuk koko
100g gula kaster
250ml air panas

Bahan C

2 sk cuka
1 tin susu cair

Bahan D

250g butter
100g gula kaster
2 biji telur gred A

Cream cheese frosting:

250g cream cheese, suhu bilik
1/2 sk esen vanila
58g gula aising, diayak
180ml whipped cream


Cara2 membuat kek:

1. Panaskan oven pada suhu 160 C. Sediakan 3 loyang bersaiz 8 inci. Griskan dengan butter & lapikkan dasarnya dengan wax paper. Ketepikan.
2. Ayakkan bersama bahan2 A, ketepikan.
3. Dalam mangkuk sederhana besar, satukan bahan2 B, ketepikan.
4. Dalam mangkuk yang lain, satukan pula bahan2 C, ketepikan.
5. Kemudian, pukul butter & gula dari bahan D hingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatu.
6. Masukkan bahan A, B & C berselang seli kedalam adunan D tadi. Pukul sebati.
7. Tuang adunan kedalam loyang yang disediakan. Bakar pada suhu 160c selama 15 minit atau hingga kek masak.
8. Bila kek masak, sejukkan atas wire rack.




Cara2 membuat cream cheese frosting:

1. Pukul cream cheese hingga licin & kembang.
2. Masukkan esen vanila & gula aising. Pukul lagi hingga lembut.
3. Kemudian, masukkan whipped cream & pukul hingga adunan kembang & pekat.

Cara2 menyusun kek:

1. Trimkan atas kek supaya rata.

2. Letakkan satu lapisan kek atas pinggan yang rata atau cake board. Sapu cream cheese frosting atasnya sampai hujung. Letakkan pula lapisan kek yang kedua, letak lagi cream cheese frosting. Letak pula lapisan kek yang ketiga. Letakkan sedikit frosting atas kek & sapu tipis diatas & sekeliling kek. Masukkan kek sebentar dalam peti sejuk lebih kurang 15minit.
3. Kemudian, keluarkan kek, ambil lebihan frosting tadi & sapukan keseluruhan kek.
4. Hiaskan kek dengan menabur lebihan kek coklat yang telah dihancurkan atasnya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...