Monday, March 19, 2018

Chicken Adobo




Selera pinoy tengahari ni. #chickenadobo yang dah lama teringin nak buat. Sejak tengok drama pembantu rumah bulan puasa tahun lepas....macam2 resepi dari macam2 pembantu rumah dia share..... yg pinoy tu masak menu ni....simple but delicious.

Tengahari ni baru la dapat peluang nak buat....teringat balik resepi ni bila evelyn gemina share kat fb. Selain resepi evelyn saya ada juga merujuk resepi2 lain termasuklah panlasangpinoy.com. Saya suka singgah kat panlasangpinoy ni sebab resepi pinoynya mudah dan authentic.


RESEPI CHICKEN ADOBO
Sumber resepi FB Evelyn Gemina

A
1/2 ekor ayam, dipotong kecil (potong kecil lebih sedap & mudah dimakan) 😉
# Jangan buang kulit ayam, amat penting untuk penambahan rasa.
# Potong kecil2 kulit ayam tu kalau tak nak makan.
Sedikit serbuk lada putih

B
4 sudu besar minyak masak
1 kuntum bunga lawang, optional
1 ulas bawang putih yg bersaiz besar, hiris halus
2 ulas bawang merah, hiris halus

C
2 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar kicap lemak manis Jalen, nak lagi gelap boleh tambah sukatan.
1 sudu besar cuka makan
Garam secukup rasa

D
 1 gelas kecil air panas

E
2 biji ubi kentang yang dipotong kecil, digoreng hingga keemasan & di tos minyak

Cara memasak:
1. Panaskan minyak masak. Masukkan bahan B. Tumis hingga naik bau & agak keperangan ok. Jangan hangus pulak. Guna api sederhana besar.

2. Masukkan bahan A (ayam) yang dipotong kecil tadi. Part ni sangat penting, goreng sampai ayam betul2 masak & garing2 sikit. Supaya ayam tak hanyir bila dimakan. Sampai darah pada tulang tu keluar. Perlahankan api. Masukkan juga sekali serbuk lada putih. Gaul rata sekejap.

3. Masukkan pula bahan2 C. Gaul rata bahan tadi bersama ayam. Goreng guna api perlahan hingga terbit minyak. Kemudian, masukkan bahan D. Gaul rata sedikit & biarkan hingga airnya kering sedikit tapi masih berkuah.

4. Akhir sekali, masukkan bahan E. Gaul rata & biarkan masak sebentar hingga kentang empuk & kuahnya memekat. Masak guna api perlahan k. Matikan api & hidangkan dengan nasi panas 🤗


Chicken Adobo Recipe

https://panlasangpinoy.com/

This is a Recipe for Filipino Chicken Adobo

Ingredients

2 lbs. chicken, cut into serving pieces
3 pieces dried bay leaves
4 tbsp soy sauce
2 tbsp vinegar
3 cloves garlic, crushed
1 to 2 cups water
¼ cup cooking oil
½ tablespoon white sugar
Salt and whole peppercorn

Instructions

In a large container, combine the soy sauce and garlic then marinade the chicken for at least 1 to 3 hoursPlace the cooking oil in a pan and apply heatWhen the oil is hot enough, put-in the marinated chicken. Cook all the sides for about 5 minutes.Pour-in the remaining marinade and add water. Bring to a boilAdd the dried bay leaves and whole peppercorn. Simmer for 30 minutes or until the chicken is tenderAdd vinegar. Stir and cook for 10 minutes.Put-in the sugar, and salt. Stir and turn the heat off.Serve hot. Share and Enjoy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...