Tuesday, December 18, 2012

Demam Durian Crepe

Belum puas makan durian, dah Doktor suruh pantang kalu nak cepat baik, bengkak n jangkitan kat tonsil nih....tapi kalu dah namanya hantu durian, pantang tu pantang juga la....tapi pantang cium bau, mesti mau...
Kali ni nak try test resepi yg guna 4 jenis tepung berbeza. Katanya ni ori punya resepi,  yg pakai tpg gandum tu modified version... Tak kesah la kan... Mana2 pun asal sedap dan sesuai dgn tekak kita boleh jer resepi mana2 pun....ni resepi jumpa kat blog masam. Saya ejas sikit2. Tapi camna pun terima kasi sbb share resepi ni. Orang yg mkn kata sedap....
Meh la cuba...resepinya kat sini..
Bahan2nya
40 gm tepung gandum
40 gm tepung ubi
20 gm tepung hoen kwe (ble ganti tpg kastard)
20 gm tepung jagung
1 biji telur gred C
1 sb minyak masak
1 sb gula
Sedikit garam
130 ml susu segar
100 ml air
Sedikit pewarna kegemaran
Cara2nya
Masukkan semua bahan2 ke dalam blender dan kisar sebati.
Ambil sesenduk adunan dan masak di dalam pan yg telah dioles dgn minyak. Layangkan mcm nak buat kuih ketayap aka kuih gulung.
Pastu buat la macam aritu....membantalkan crepe ini dgn whipping cream n isi durian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...