Saturday, December 22, 2012

Apam Indon

Apam ni gebus amat...ramai blogger masakan yg dah cuba...resepi ni saya dapat dari mamafami.
Memang puashati.


 Apam Indon @ ZLC

Bahan2

5 biji telur
1 sk ovellete
1 sk esrn vanila
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar/santan
1/2 sk baking powder
Sedikit garam
Pewarna
Saiz loyang 9 inci

-----
Ayak tepung bersama baking powder.
Campurkan garam ke dusu dan kacau hingga garam hancur.
Putar telur dan ovellete pada kelajuan tinggi hingga kembang.
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Masukkan esen vanila.
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung selang seli dengan susu.
Bahagi adunan kpd 3 warna.
Masukkan adunan pertama dan kukus 10 minit atau sehingga atasnya tak melekat.
Ulang proses hingga selesai. Adunan akhir kukus 30-40 minit atau hingga masak sempurna.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...