Thursday, December 20, 2012

KARI AYAM (BASNYAT)

Resepi daripada member opis, Dr Aniah Baharom.......resepi istimewa arwah ibunya....Basnyat nama menu ni....sejenis masakan kari. Komen aku dan org yg makan menu ni semalam.....memang resepi ni istimewa. Rasa kari yg berbeza dari kari2 biasa....kalau yg suka kelainan dan nak tukar selera, jgn tak cuba masakan basnyat ni.....memang tak mengecewakan. Anak2 sampai request masak ari2....biar betul....sikit punya sedap ke.....Panjang pulak bebelnya. Nah resepinya....cuba tau....tak susah mana pun...


Basnyat @ ZLC


Bahan2

1 ekor ayam (saya guna ayam kampung)
1 gelas santan pekat + (3 - 4 gelas santan cair) daripada sebiji kelapa
* 8 ulas bwg merah (saya guna bwg ros)
* 8 ulas bwg putih
* 3 ketul ubi cekur/kencur  ( saya guna 8 - jgn buang kulitnya)
* 10 biji cili masak ( saya guna 4 biji cili masak + 20 biji cili api)
* 1 inci kunyit hidup
* 1 sb serbuk belacan ( belacan yg dah di bakar/sangan, saya jadikan serbuk dan simpan dlm botol n simpan dlm peti ais)
*1 sb serbuk kari (saya guna kari ayam adabi)
3 helai daun limau purut ( saya guna 5 helai)
1 st asam jawa
5 biji kentang di potong sederhana
Garam dan gula secukup rasa

Cara2nya....

Kisar semua bahan * hingga lumat. Air jgn byk sangat, agak2 bahan sume ble lumat.
Tumis hingga naik bau dan naik/pecah minyak.
Tuangkan santan cair (tinggalkan 1 gelas).
Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Didihkan dan renih selama 10-20 minit.
Masukkan kentang dan bila kentang dah empuk masukkan daun limau purut.
Gunakan pati santan utk memerah asam jawa. Masukkan ke dalam periuk.
Renihkan. Santan cair yg ditinggalkan tadi boleh digunakan jika kari terlalu pekat.
Masukkan ayam dan kacau sebati  5 - 10 minit. (Masak lebih lama sekiranya menggunakan ayam kampung). Masukkan sedikit santan lagi jika terlalu kering.


Versi Asal Basnyat

Ingredients

1.    1 chicken
2.    1 coconut (1 glass thick and 3-4 glasses thin)
3.    8 shallots (blend)
4.    8 garlic and 3 ubi chekur (blend)
5.    10 fresh chillies (blend)
6.    1 small piece tumeric and belacan (blend)
7.    1 tblsp. curry  powder and sugar
8.    3 leaves daun limau purut
9.    1 tsp. tamarind
10. Potatoes as required (cut)

Method

Cut chicken into pieces, wash and drain
Fry grounded ingredients and curry powder until brown
Simmer 5-10 mins. and put santan and sugar
Pour santan (leave 1 glass)
Bring to boil and simmer for 10-20 mins.
Add in potatoes. When cooked, add daun limau purut
Use pati santan to squeeze tamarind and pour in to gravy
Allow to simmer, if gravy is too thick, add remaining santan
Add chicken and stir. Add in some santan if too dry.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...