Monday, December 3, 2012

Durian Crepe

 Sekarang ni mana2 pelusuk M'sia ni tengah hangat dgn menu durian crepe. Sebelum pg haji aritu takde pun ura2 durian crepe nak meletup....tup tup landing jer kat tanahair tercinta, merata org mengumpat pasal durian crepe...apa yg best sgt ha!!!!   Sekali aku dpt rasa, terus cari bahan2 nak buat sendiri supaya dpt mkn puas2....Beli mahal woooo...

Ni resepinya, nanti korang cuba la...senang jer.

utk crepe

500ml susu segar/santan (saya tambah 100ml air sbb crepenya mcm tebal la pulak)
3 biji
pewarna kegemaran
sedikit garam
250 gm tepung gandum
---
blend semua bahan hingga sebati.
pastu msk le mcm nak buat ketayap aka kuih gulung. 
saya guna non stick pan, jadi senang la tak melekat

utk filling
whipping cream secukupnya
isi durian

yang pink ni guna santan n warnaijau tu pakai susu segar....dari segi rasa, dua2 sedap...


saya tambah sedikit esen vanila dlm bancuhan pink utk mengurangkan hanyir telur.


yg hijau saya guna pandan paste








¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


ambil sekeping crepe, bahagian licin di bwh.
letak whipping cream, pastu letak isi durian, pastu letak whipping cream dan lipat crepe.....nanti uploat cara melipat ye...sebelum mkn simpan dlm peti sejik 1 jam or lebih..sedap dimkn ketika sejuk tau....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...