Wednesday, May 30, 2018

Macaron (french macaroon)


First time buat.....anak2 request dah lama....ada stok.putih telur lebih buat sekut raya try la buat ni..
Alhamdulillah keluar skirtnya....kira jadi la kan....kan...kan...

Resepi saya cnp dari azlita masam manis.


MACARONS

Bahan-bahan(+-24 set,48 keping):

2 biji (80gm) telur putih L size
60gm gula kastor
80gm almond powder
120gm gula aising
sedikit esen vanila

inti :- sy guna peanut butter je.. nak guna nuttela pun bleh...;)


Cara-cara:

Ayak almond powder dengan gula aising.

Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)

Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.

Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)


Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).

Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (  Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.

** utk rujukkan sendiri lain kali:

kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
kurangkan suhu atau masa bakar..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...