Saturday, August 26, 2017

Kuih kaswi


Kuih traditional melayu...kuih kaswi yang sangatlah sedap... Saya buat 1 1/2 adunan untuk dibawa ke majlis doa selamat sempena hari lahir cucu sedara petang tadi. Kuih ni saya kukus semalam....balik dari pejabat adun...malamnya sambil bakar brownies sambil kukus kuih. Alhamdulillah sampai ke malam masih elok.



KUIH KASWI

BAHAN A

450gm gula merah timbang + 100 gm gula perang/550 gm gula nise

1 ltr air
5 helai daun pandan - disimpul

BAHAN B

450gm tepung gandum
250gm tepung ubi
1.1 ltr air (1,100 ml)
2 sb Kicap pekat
1 sk kapur + 1/2 cwn air (tapis)

BAHAN C
Kelapa parut kukus
Garam

Acuan/Loyang yg disapu minyak


CARA

1. Satukan bahan A, masak diatas api  sehingga larut dan tapis. Ketepikan.

2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk dan tapis.

3. Satukan bahan B dan bahan A. Bahan A harus panas sedikit. Tapis

4. Perap adunan utk beberapa jam atau satu mlm, supaya adunan kembang dan lembut.

5.Sabelum dituang kedalam loyang, pastikan adunan dikacau dulu. Supaya tiada mendapan.

6. Tuangkan kedalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak.

7. Kukus selama 1/2 jam untuk loyang atau 15 minit utk acuan kecil. Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...