Saturday, August 19, 2017

Daging Masak Kicap


Masakan yang saya jarang2 masak untuk.family...masak kicap....tak kisah la ikan ke...ayam le...daging ke...

Entah la kenapa....padahal lauk ni la jadi juadah paling kerap masa kecik2 dulu kat kampung....apa2 sikit masak kicap....masak kicap...masak kicap...makan punya selera kalau masak kicap.. Sekarang dah jemu kot... Anak2 sesekali dapat makan lauk masak kicap macam nikmat dan istimewa sangat.... Kalah masakan restoran atau hotelπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ.


Daging masak kicap
http://zulfadreamland.blogspot.my

1 kg daging hiris nipis
2 biji bawang hiris
4 inci halia hiris
4 biji cili merah belah tengah
3 keping asam gelugur/keping
1/2 cawan kicap masin
Sedikit gula
1 sb serbuk lada hitam
1 batang kulit kayu manis
7 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 biji kentang - potong wedges dan goreng
Minyak untuk menumis


Rebus daging hingga hampir empuk. Dalam kuali, tumis bawang2, halia dan rempah tumis hingga keperangan dan naik bau. Masukkan kicap dan asam keping.  Tumis sebentar. Masukkan daging bersama air rebusan. Biarkan mendidih dan masak hingga daging empuk. Masukkan lada hitam, kentang dan cili. Biarkan sebentar. Perisakan dengan sedikit gula dan garam jika perlu. Sedia dihidangkan dengan nasi putih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...