Monday, April 23, 2012

Lempeng Pisang

 Bahan2

2 cawan pisang (awak/abu) yang dilenyek
1 1/2 cawan tepung gandum
4 sb gula
1 sk garam
sedikit air
-------
Gaulkan semua bahan hingga sebati.

kelapa parut
sedikit garam
------------
Gaul sebati.

 
Cara-caranya:
Tuangkan adunan dalam kuali yang telah dilenser dengan sedikit  minyak. Letakkan kelapa parut dan tuangkan adunan di atas kelapa tadi. Saya gunakan acuan telur goreng.
Kalau ada daun pisang lagi bagus. Saya selalu bungkus macam buat lepat tapi besar skit dan bakar hingga masak.
 
Tada.......dah siap pun....nyam nyam nyam....

-------------------------
Bancuhan tadi kalau malas nak melempeng ble adjust jadikan cekodok. Kelapa parut tu masukkan sekali dalam adunan dan tambah  dua tiga sudu besar tepung. Ni la kejadiaannya....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...