Wednesday, April 11, 2012

Kari Kepala Ikan tanpa santan

Ini hubby yang masak

1 kepala ikan merah/jenahak (ble campur dengan bahagian isi dua tiga ketul)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1/2 btg kulit kayu manis
2 helai daun kari
5 sb rempah kari ikan
1/2 air asam jawa (pekat)
5 cawan air
2 biji tomato
10 biji bendi
garam secukup rasa
1/2 sk gula

------
Kisar bawang merah, bawang putih, halia hingga hancur.
Tumis dengan hingga naik bau bersama rempah tumis.
Masukkan rempah kari dan daun kari, tumis hingga naik minyak.
Masukkan air asam jawa. Kacau sebati.
Masukkan ikan dan kacau rata.. Masak selama 3 minit.
Masukkan air, garam dan gula. Kacau dan biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan bendi masak lebih kurang 3 minit lagi.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...