Monday, April 9, 2012

Kek Italian Rainbow


Bermain dengan kaler...namanya rainbow tapi yg ni versi rainbow yg celaru...hehehe....kaler tak cukup sifat...belasah jer apa yg ada... Nak cantik boleh bakar lapisan demi lapisan....kalau malas camni la jadinya....

Resepi Martha Steward yang sedap....dah dicuba gak oleh Whisk Kid dan Ibu Cergas.

Italian rainbow cake

226 gm mentega (2 sticks) suhu bilik
426 g gula (saya guna 300 gm sahaja)
5 biji putih telur
1 st esen vanila
426 gm tepung gandum
1 st baking powder
1/2 st garam
355 ml susu
---------
Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan esen vanilla.
Masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik dan garam berselang seli dengan susu dan diakhiri dengan tepung.
Bahagikan kepada 6 bahagian dan masukkan warna pilihan.
Bakar ada suhu 175 C selama 1 jam, kalau buat lapis bakar selapis-selapis lebih kurang 20 min.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...