Friday, June 29, 2012

Pineapple upside-down

Menggunakan Resepi Chef Wan: Susun sapukan mentega, tabur gula, susun kepingan nenas dan letak ceri sebelum menuang bancuhan kek.
Bahan-bahannya.

Atas:
Gegelang nenas secukupnya
Ceri Merah/Hijau dibelah 2
1/4 cwn mentega
1/3 cwn Gula perang (kali ni saya guna gula biasa sebab gula perang dah abis)
-----
Sapu mentega di dasar bekas. Taburkan gula perang. Susun gegelang nenas dan ceri.





Bawah:
1/2 cwn mentega
 2  biji telur
1 cwn gula castor (saya guna 3/4 cwn)
2 cwn tepung naik sendiri
2 st esen vanila
1 cwn air nenas (daripada nenas dlm tin tu)
Saya tambah 2sb sunquick
------------
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi.
Masukkan esen dan sunquick, sebatikan.
Masukkan air nenas, sebatikan.
Masukkan tepung dan gaul rata.
Bakar pada suhu 175C selama 45 minit/hingga masak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...