Thursday, December 27, 2018

Briyani Gam Singapore Abang Sado JJ









Abg Sado JJ testing resepi baharu Ahad lepas. Briyani gam....resepi lebih simple berbanding briyani johor abg sado jj tapi rasanya tetap cenggini๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘. Cuma kerjanya sedikit renyah tapi berbaloi baloiiiii..


Briyani Gam Singapore Abang Sado JJ

 @ http://zulfadreamland.blogspot.my

Daging 3 kg - potong kiub besar
7 biji bawang besar
2 labu bawang putih
4 inci halia
200 gm rempah briyani
2 pokok chinese leek - potong 2 inci
3 pokok daun bawang - hiris
3 pokok daun ketumbar - hiris
1 ikat daun pudina (ambil daunnya)
2 biji tomato belah 4
250 gm tomato puree
3 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
9 biji buah pelaga
Gula batu (dalam sebesar 3 ibu jari)
1/3 tin Susu cair
1 cawan madu
Garam secukup rasa
1  senduk Minyak sapi
3 senduk minyak masak
Bawang goreng

Kisar bawang, bawang putih dan halia. Satukan semua bahan kecuali bawang di dalam periuk yg boleh memuatkan nasi. Masak hingga separa empuk. Masukkan bawang goreng. Kacau.


Sementara menunggu daging separa empuk sediakan nasi

4 cawan beras, basuh, rendam 30 minit dan tos.
2 biji bawang besar
1/2 labu bawang putih
2 inci halia
3 sb Rempah briyani (jadikan pes)
5 sb tomato puree
2/3 tin susu cair
2 pokok daun ketumbar  - hiris
1 ikat daun pudina ( ambil daunnya)
1 pokok chinese leek - potong 2 inci
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
Gula batu (dalam sebesar 1 ibu jari)
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa
Air yg banyak untuk merebus
3 sb minyak sapi
Minyak masak untuk menumis
Kain kasa/cotton (Kain Briyani)
Alas periuk
Pewarna safron/kuning telur


Kisar bawang, bawang putih dan halia. Panaskam minyak. Tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan air, masak hingga mendidih. Masukkan daun2, garam dan beras. Masak hingga 2/3 masak. Toskan.

Letakkan alas periuk dan kain briyani. Tuang nasi yg telah ditoskan. Tuang ke dalam kain, tabur pewarna...renjis2kan dengan minyak sapi. Tuangkan pes rempah, tomato puri dan susu cair. Gaul2kan sedikit. Balut nasi dengan kain.

Tutup periuk dan gam sekelilingnya dengan doh tepung supsya wap tak keluar. Kecilkan api dan  biarkan masak selama 2 - 3 jam.  (Api kena betul2 kecil supaya lauk tak hangit.). Bila dah masak, buka gam dan tudung periuk keluarkan kain bersama nasi didalamnya...kareh rata. Taburkan bawang goreng jika suka.

Hidangkan bersama lauk dan jelatah/pecuk


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...