Saturday, December 8, 2018

Ayam masak merah


Ayam masak merah sesekali layan memang best....kali ni makan dengan nasi tomato...versi simple jer kali ni....


AYAM MASAK MERAH

Bahan A
1 1/2 ekor ayam - potong sederhana
1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
1/4 cawan sos tomato
1/4 cawan sos cili
3 keping asam gelugur
Minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

Bahan B
15 tangkai cili kering Kisar
2 inc halia ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 labu bawang besar ~ kisar
2 batang serai ~ titik
4 biji tomato ~ kisar
1 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih

Ayam cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan

Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yang dikisar hingga garing, pecah minyak dan harum. Masukkan sos2 dan kacau sebati.

Masukkan ayam, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...