Resepi ni sempoi je...dapat dari Dilla...member serumah masa bujang2 dulu....katanya dia dapat
masa keja kat resort/hotel somewhere in Terengganu.....Chef kat situ ajar la....
Kalau sesak2 orang datang ble je buat pasta ni...bahan2 dia kita ble buat stok sebab tahan (bukan selama2nya, jgn sampai expired) lama...tak rosak.....
Gambar nanti la bila2 saya upload....
Bahan-bahannya
1 paket spagetti (500gm)
2 tin tuna -flake atau chunk (sama ada yang dalam minyak atau dalam air)
10 biji cili padi dihiris nipis
2 biji bawang besar dicincang
7 ulas bawang putih dicincang halus
Sebiji limau nipis (perahkan airkan)
Garam secukup rasa
Minyak/mentega untuk menumis
-----------------
1. Rebus pasta hingga lembut. (jangan lupa masukkan garam di dalam air rebusan)
2. Toskan.
3. Tumis bawang putih hingga naik bau.
4. Masukkan tuna yang telah dikeringkan air/minyaknya.
5. Masukkan cili api.
6. Masukkan bawang dan goreng hingga layu.
7. Perahkan limau dan gaul sebati.
8. Masukkan pasta dan gaul hingga sebati.
9. Bolehlah dihidangkan (kalau nak, boleh je tabur sedikit daun pasley kering)
No comments:
Post a Comment