Mudah dan sedap....
Kek Velvet Pelangi
Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 8 inc )
- 4 biji telur - A yang sejuk dr petiais
- 3/4 cawan gula halus/perang (180g)
- 1 1/2 cawan tepung gandum (180g) - diayak
- 3/4 sk baking powder
- 1/2 sb penuh ovallete
- 1/4 sk garam
- 7 1/2 sb susu sejat (120g)
- 1 sk esen vanilla
- 1/3 cawan minyak jagung/mentega cair (80g)
- 3 atau 4 pewarna pilihan
Cara-cara
- Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris.
Satukan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk mixer kecuali minyak dan pewarna dan pukul hingga kembang.
Masukkan minyak dan kacau perlahan2 hingga adunan sebati.
Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna2 pilihan.
Bubuh adunan berselang-seli warna ke dalam loyang hingga habis.
Tutup loyang dengan alum. foil yg digris dan kukus selama 45 min. atau hingga kek masak.
Buka segera alum.foil tadi dan biar kek di dalam loyang 5-10 min dan terbalikkan atas redai kek untuk disejukkan.
Setelah sejuk,potong dan hidangkan. Bahan-bahan ( 1 loyang 8x8 / 20cm )
No comments:
Post a Comment