Thursday, December 29, 2011

Pau Gebu (MYR)


Versi normal dan rose

Bahan-bahan

  • 500g tepung pau
  • 80g gula kastor
  • 2 sudu teh yist
  • 2 sudu teh Double Action Baking Powder
  • 200ml air suam
  • 3 titik pewarna merah jambu
  • 1 sudu teh garam (resepi asal takde saya tambah)
  • 80g shortening

Cara-cara

  1. satukan gula,air,yist & pewarna merah jambu dlm cawan,gaul perlahan hingga gula larut.
  2. dalam mangkuk besar,campurkan tepung pau,double action baking powder & shortning.
  3. tuangkan bancuhan yist tadi ke dlm mangkuk berisi tepung secara perlahan sambil di uli.
  4. gaul perlahan hingga tak ada yg melekat kat mangkuk & tangan pun dah tak basah.teruskan menguli selama 15 minit utk mendapatkan pau yg cantik & gebu.
  5. ambil doh,buat bulat2 & timbang,setiap satu 40g.canai doh yg bulat dan letak inti kesukaan anda.
  6. susun dalam kertas cawan,kemudian letak ke dlm acuan apam yg berbentuk mangkuk.biarkan doh mengembang selama 1 jam.jangan lupa tutup doh dalam loyang besar selam proses pengembangan.
  7. didihkan air dlm periuk kukus & kukuslah pau atas api kuat selama 10 minit.
  8. pesan:jgn kukus pau lebih dr 10 minit,segera angkat semua pau dr kukusan.
******Kalau ada breadmaker lagi senang...masukkan semua bahan ikut step macam buat roti tu...pastu ambil mode dough jer....sonang keja akak.......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...