ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, December 30, 2011
Daging Masak Merah Ala Thai
Bahan-bahannya
1 kilo daging direbus hingga empuk dan dihiris nipis
2 sb cili boh/cili kering yang dikisar
2 sb sos tiram
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 labu bawang besar dipotong 6
10 ulas bawang putih diketuk
2 inci halia dihiris nipis
3 batang serai diketuk
10 helai kacang panjang dipotong 2 inci
5 helai daun limau purut di koyak kasar
10 biji cili api dibuang tangkai
Garam secukup rasa
Beberapa titik pewarna merah
1/2 cwn air
-----------------
Tumis bawang, bawang putih, halia.
Masukkan cili dan tumis sampai pecah minyak.
Masukkan serai, sos cili, tomato dan tiram dan pewarna merah.
Masukkan daging dan air dan masak hingga sebati.
Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan cili api, kacang panjang dan daun limau purut dan kacau lebih kurang lima minit.
(jangan terlalu lama sebab nanti kacang lembek)
***kalau suka boleh juga masukkan tomato yang dibelah empat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment