Sunday, November 12, 2017

Goreng2 @ Ar Raihan


Menu majlis ilmu malam tadi.....buat goreng2 jer...pisang goreng, keledek goreng, tauhu goreng, tempe goreng....nakan dengan sambal kicap berkacang ala ZLC. Laris....ingatkan org tak berapa nak suka....makan panas2 gitu memang sedap....lawan pulak dengan kopi Ooo.

Tepung goreng

*850 gm tepung gandum
*1 cawan tepung jagung
*1 sb serbuk penaik
*1 sb serbuk jintan manis
*1 sb serbuk ketumbar
*Garam secukup rasa
Air secukupnya

Satukan *. Gaul rata. Masukkan air secukupnya. Adunan tidak terlalu likat atau cair.


Sambal kicap berkacang

20 biji cili padi - belah sedikit hujuangnya supaya tak meletup bila digoreng
6 ulas bawang putih

Goreng hingga layu.

20 biji cili kering - rebus hingga lembut.

Satukan semua bahan dan kisar hancur dengan 1 cawan air.

Tuangkan ke dalam periuk bersama bahan2 di bawah.

1 cawan kicap
Garam dan gula secukup rasa
400 gm kacang tanah yang disangan dan ditumbuk
1 1/2 liter air

Masak hingga mendidih kemudiaan renihkan selama 30 minit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...