Sunday, November 11, 2018

Kuih barancong aka kuih pancong


Mencuba resepi dari seberang.....dapat jer acuan kuih pukis yang saya beli dari terengganu terus semangat nak cuba biat kuih makassar ni. Sedap....alhamdulillah.

Resepinya saya google kat tenet. Saya olah sikit resepinya...berbaloi cuba....manisnya pun sedang2 ajer.

Kue Baroncong Aka Kue Pancong Khas Makassar

Bahan Baroncong :

250 gm gandum
1 biji telur
250 gm kelapa muda parut
500 ml santan
Garam secukup rasa
1 sb baking powder
100 gm gula

Cara Membuat Kue Buroncong Khas Makassar :

Campurkan garam, telur, tepung dan baking powder.

Tambahkan santan,  kemudian tambahkan gula, kacau adunan tersebut hingga sebati

Masukkan kelapa muda parut ke dalam adunan tersebut dan gaul rata.

Panaskan ucuan dan oleskan minyak, kemudian tuangkan adunan ke dalam acuan.

Bakar hingga masak. Saya masak atas dapur gas.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...