Tuesday, February 7, 2012

Kek Buah Kukus


Resepi ni dapat dari internet.....terima kasih kepada yang sudi share...Dah dekat dua minggu buat tapi masih elok tak berkulat pun....

500 gm buah-buahan kering (campur)
500 gm butter (resepi asal guna 625 gm)
600 gm tepung
280 gm gula (resepi asal letak 300 gm)
5 biji telur gred A (kalau B letak 8 biji)
2 st soda bicarbonat
1 st esen vanila
sedikit pewarna coklat - sarsaparilla brown liquid (saya letak serbuk coklat)
2 cwn gula (jadikan gula hangus)

*****saya tambah 3 sb sunquick
__________________

1. Gaulkan buah-buahan kering dengan sedikit tepung bagi mengelakkan buah mendap di dasar kek.
2. Ayak tepung dengan soda bikarbonat.
3. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati.
4. masukkan esen vanila, pewarna coklat dan telur satu persatu dan pukul lagi hingga sebati, jangan terlalu lama supaya kek tak kering.
5. Masukkan tepung dan gaul sebati.
6. Masukkan gula hangus yang masih panas ke dalam bancuhan (kena masuk tengah panas sebab bila dah sejuk gula akan mengeras. Jadi kena bancuh dulu baru hanguskan gula). Sambil tuang gula sambil mengacau bancuhan.
7. Tuangkan buah-buahan dan kacau rata.
8. Tuangkan dalam loyang dan tutup rapat dengan kertas alumminium. Kukus selama 3-4 jam.


#### Saya menggunakan kukus elektrik, jadi tak perlu panaskan dulu. Tapi kalau guna kukus biasa kena biarkan air mendidih baru masukkan loyang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...