Tuesday, February 21, 2012

Bingka Roti Berjagung


Resepi internet yang mudah dan sedap....terima kasih kepada yang berkongsi resepi.....saya ada buat tokok tambahnya dari resepi asal..tergolap skit sebab pakai loyang non-stick hitam tu....

Bahan-bahannya
3 biji telur (saya guna 4 biji telur gred c)
150 g gula
100 g mentega
1/2 st garam
300 g roti (saya guna roti burger)
200 g tepung gandum
1 liter santan/susu segar
200 g jagung krim dalam tin (saya guna 1 tin 400g lebih terus sebab malas nak simpan)
100 g kismis (tambahan)
sedikit perisa pandan
-----------------
Pukul telur dan gula hingga sebati.
Masukkan mentega yang dicairkan, santan dan tepung. sebatikan.
Masukkan roti yang telah dicarik-carik, rendamkan ke dalam adunan dan biarkan selama 15-20 minit.
Masukkan jagung krim dan kismis dan kacau rata.
Bahagi dua, satu dimasukkan perisa pandan.
Tuangkan ke dalam loyang yang di alas kertas kek atau guna non-stik (sapu sedikit mentega).
Bakar pada suhu 180 celcius selama sejam atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...