(Untuk 20 orang)
15 Pot Brasmati direndam selama 20 minit dan toskan hingga kering
2 pokok daun ketumbar
250 gm daun pudina
4 helai daun pandan
4 biji bawang Besar - kisar
20 ulas bawang merah dihiris dan digoreng
2 labu Bawang Putih - kisar
2 inci Halia
1 sb Ibu Briani
3 kuntum Bunga lawang
2 btg Kulit Kayu Manis
8 biji Buah Pelaga
1/2 cwn minyak masak
1 cwn Minyak sapi QBB
1 tin Susu Cair
air ikut sukatan beras kurang 1 sebab campur susu.
Garam secukup rasa
Gajus dan kismis
Sedikit Pewarna Merah dan Kuning
___
Tumis semua bahan yang dikisar bersama daun pandan dan rempah tumis.
Masukkan ibu briani.
Masukkan masukkan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan susu dan garam. Biarkan mendidih.
Masukkan beras, jgn kacau sehingga kering.
Masukkan daun-daun, gajus, kismis dan bawang goreng.
Kacau sekejap dan biarkan nasi tanak.
Titiskan pewarna dan biarkan selama lima minit dan kacau. Jangan lupa tutup api.....
No comments:
Post a Comment