Saturday, March 23, 2024

Nasi mentega bawang putih, ayam bakar,





Nasi mentega bawang putih, ayam bakar, sup, iftar pertama ramadhan tahun ni. Keluarga hakak biasa berbuka dengan nasi terus. Jarang ada kuih muih atau desert lain selain buah-buahan. 

RESEPI AYAM BAKAR

Satu ekor ayam saiz 1.6 kg lebih kurang - potong butterfly

1 labu bwg putih

10 biji cili padi 

3 inci halia 

1 sb serbuk cili 

garam secukup rasa

1 1/2 sb gula perang

3 sb sos tiram

5 sb sos cili

2 sk lada hitam

4 sb minyak masak

Tumbuk atau kisar halia, cili padi dan bawang putih hingga lumat (seeloknya kalau kisar guna food prosessor supaya kurang berair).

Satukan semua bahan, lumur rata pada ayam. Boleh perapkan sejam dua jika suka. Bakar dalam air fryer (ikut manual masing2) atau ketuhar (suhu 200 celsius mode grill selama 1 jam 30 minit atau hingga masak dikedua2 bahagian ayam.)

Nasi mentega bawang putih

3 cawan beras basmathi - basuh dan rendam selama 30 minit - toskan

4 1/2 cawan air

Garam secukup rasa

2 sb mentega

1/2 labu bawang putih - cincang

Didihkan air bersama garam secukup rasa di dalam periuk. Masukkan beras yang telah ditoskan. Tanak sehingga nasi masak. 

Dalam kuali, tumiskan bawang putih dengan mentega hingga keperangan.  Tuangkan ke dalam periuk yang berisi nasi yang telah masak tadi. Kareh rata.

Sambal cili

10 biji cili kering - rebus hingga lembut

5 biji cili padi (merah atau hijau)

5 ulas bawang putih

1/4 cawan sos cili

3 sb cuka

Garam dan gula secukup rasa

Kisar cili dan bawang putih hingga lumat. Satukan semua bahan dalam periuk dan renihkan hingga agak pekat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...