Friday, December 12, 2025

Biskut Nestum Chocolate Chips dan semperit dahlia

Biskut luar musim. Alhamdulillah. Sesekali ada permintaan luar musim hakak layan jer. Weekend sambil2 kita buat. Kalau rajin kadang lepas balik kerja kita layan satu dua adunan. 


Kali ni hakak sempat tunaikan permintaan 3 jenis biskut dari sahabat opis lama hakak.

Biskut nestum chocolate chip rangup

Bhn A:

1 1/2 cawan tepung naik sendiri

1/2 sk baking powder

1/2 sk soda bikarbonat

(all the above ayak bersama)

1 cawan nestum

1 cawan choc chip

Bhn B:

150gm memtega/margerin

120gm gula castor

1 biji telur

1 sk esen vanila

Gaul sebati  bahan A, ketepikan. Pukul mentega/margerin & gula sampai kembang. Kemudian masukkan telur & esen vanila. Pukul lagi hingga sebati. Bila dah sebati, boleh la masukkan bhn A dan adun rata hingga jadi adunan lembut. Jangan risau, adunan sedikit lembik tapi kandungan nestum dalam adunan akan kembang dan menyerap lembapan. (Ketepikan selama 1/2 jam). Bulat-bulatkkan adunan dan tekan dengan garfu (hakak malas nak tekan kali ni😀). Bakar dengan suhu 160 celcius lebih  kurang 20 minit, bergantung kepada ketuhar masing-masing.

Tips:-

1. simpan adunan dlm fridge dulu supaya cookies lebih ranggup. (Hakak tak dan nak simpan😆, fridge pun penuh). 


Biskut semperit dahlia.

@ Zulfaza Loves Cooking

Bahan-bahan

Bahan A

200gm mentega

100gm gula ising

1 biji kuning telur

Pewarna pilihan (atau boleh biarkan plain untuk versi klasik)

Bahan B

250gm tepung gandum

50gm tepung jagung

50gm tepung kastard

Hiasan

Hirisan ceri untuk versi klasik atau coklat chip

Cara-cara

Pukul bahan A hingga berkrim.

Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. 

Bahagi doh dan warnakan 

Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam nozzle. 

Guna nozzle bintang pecah 7/9/11 dan tekan ke atas loyang. Hias dengan coklat cip atau ceri.

Hakak rehatkan biskut yang telah siap dipaipkan selama sejam dua sebelum dibakar untuk mengelakkan kelopaknya layu setelah dibakar. 

Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 160 celcius selama 20 minit atau hingga masak. (masa bergantung juga pada saiz dan ketebalan biskut, begitu juga dengan suhu bergantung kepada kesesuaian ketuhar masing-masing).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...