Biskut luar musim. Alhamdulillah. Sesekali ada permintaan luar musim hakak layan jer. Weekend sambil2 kita buat. Kalau rajin kadang lepas balik kerja kita layan satu dua adunan.
Kali ni hakak sempat tunaikan permintaan 3 jenis biskut dari sahabat opis lama hakak.
Biskut nestum chocolate chip rangup
Bhn A:
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
(all the above ayak bersama)
1 cawan nestum
1 cawan choc chip
Bhn B:
150gm memtega/margerin
120gm gula castor
1 biji telur
1 sk esen vanila
Gaul sebati bahan A, ketepikan. Pukul mentega/margerin & gula sampai kembang. Kemudian masukkan telur & esen vanila. Pukul lagi hingga sebati. Bila dah sebati, boleh la masukkan bhn A dan adun rata hingga jadi adunan lembut. Jangan risau, adunan sedikit lembik tapi kandungan nestum dalam adunan akan kembang dan menyerap lembapan. (Ketepikan selama 1/2 jam). Bulat-bulatkkan adunan dan tekan dengan garfu (hakak malas nak tekan kali ni😀). Bakar dengan suhu 160 celcius lebih kurang 20 minit, bergantung kepada ketuhar masing-masing.
Tips:-
1. simpan adunan dlm fridge dulu supaya cookies lebih ranggup. (Hakak tak dan nak simpan😆, fridge pun penuh).
Biskut semperit dahlia.
@ Zulfaza Loves Cooking
Bahan-bahan
Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
Pewarna pilihan (atau boleh biarkan plain untuk versi klasik)
Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
50gm tepung kastard
Hiasan
Hirisan ceri untuk versi klasik atau coklat chip
Cara-cara
Pukul bahan A hingga berkrim.
Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
Bahagi doh dan warnakan
Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam nozzle.
Guna nozzle bintang pecah 7/9/11 dan tekan ke atas loyang. Hias dengan coklat cip atau ceri.
Hakak rehatkan biskut yang telah siap dipaipkan selama sejam dua sebelum dibakar untuk mengelakkan kelopaknya layu setelah dibakar.
Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 160 celcius selama 20 minit atau hingga masak. (masa bergantung juga pada saiz dan ketebalan biskut, begitu juga dengan suhu bergantung kepada kesesuaian ketuhar masing-masing).


No comments:
Post a Comment