Monday, March 30, 2020

Kek pisang merelit

 Kek pisang pun ada....yg xpress juga....sambil2...guna blender jer pun...masih guna resepi yg diubahsuai skit dari mariana zainal.... Kek Pisang Moist versi blender.


Resipinya

3 biji pisang berangan..@ 1 cawan pisang yg dah dilecek + campor dengan 1 sdb perahan lemon/limau kasturi/limau nipis (kalo pisang tu besar guna 2 jer..cth pisang yg biasa jual kt pasar raya kan besar..guna 2, kalo guna pisang emas 7@8biji )
3/4 cawan gula perang
6 biji telur gred C
1 cawan minyak
1/2 sk garam
1 sk esen pisang (optional - kalau letak baunya harum setaman)

Bahan ayak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking soda
2 sk baking powder

Hiasan
Hirisan pisang potong nipis(kalau tebal pisang tenggelam)

Caranya

Satukan minyak,telur, gula, garam dalam blender dan kisar 5-6mnt. Masukkan pisang blend sekejap (30 saat)

Satukan bahan ayak dlm bekas...tuang bahan kisar dalam bekas bahan ayak..kacau sebati.. Panaskan oven 10 mnt suhu 170*api atas dan bawah...lenser mentega pada loyang.. nak kek tebal guna loyang saiz 9x9 inci...nak x berapa tebal bleh guna loyang 11x11 inci......lapik baking paper.......tuang adunan dlm loyang..letak hirisan pisang...bakar selama 50mnt atau hingga masak.. P/S= kalo nak kukus pun boleh..kukus 1 jam.

Silakan Share.

#kekpisang
#bananacake
#blogger
#airtanganummi
#cookingwithlove
#food
#foodie
#instafoodie
#foodlovers
#foodphotography
#instafood
#instaphoto
#homemade from scratch
Resepi semak di blog #zulfadreamlandblogspotmy @ taip ajer #zulfazalovescooking kat google search
#masaksendiri


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...